Spreker

Lizzy Doorewaard

 

Op de Dag van de Commissaris waren Lizzy Doorewaard en Quirine van Heek te zien en te spreken tijdens de 1e ronde van de subsessie van Het Register Certified Board Member (RCBM).

Een korte terugblik van Lizzy en Quirine: 

Het vak van de commissaris is de afgelopen 10 jaar veranderd, en dat zal het de komende 10 jaar ook nog blijven doen. Vragen kwamen aan de orde zoals, hoe kan je jezelf pro-actief ontwikkelen en wat is de rol van certificering hierbij.

Er is uitleg gegeven over de mogelijkheden tot registratie en certificering. Het gehele certificeringsproces wordt uitgevoerd en begeleid door enkele, conform ISO-richtlijnen ingestelde commissies. RCBM kent er drie.
• Certificering Erkenning (CCE) bestaat uit assessoren die kandidaten toetsen
• Certificering Voorwaarden (CCV) is er voor het vaststellen, bewaken en onderhouden van de certificeringsvoorwaarden
• Certificering Bezwaar (CCB) behandelt bezwaarschriften

Met het thema ‘verantwoordelijkheid’ / responsibility leads in het achterhoofd zijn we met elkaar in gesprek gegaan over meerdere stellingen. Kortom een interactive sessie voor wie het vak als commissaris serieus neemt.

1. Wat betekent ‘Responsibility leads’ voor jou als toezichthouder?
2. Is jouw organisatie WBTR proof?
3. Heb jij als toezichthouder een ontwikkelplan voor je PE?
4. Hoeveel PE punten heb je dit jaar behaald en hoe doe je dat?
5. Wat is de reden dat je PE punten haalt?
6. Zou het je helpen als je jouw ontwikkelplan en PE punten centraal zou kunnen registreren?

Lizzy is een ervaren bestuurder en heeft 20 jaar ervaring als toezichthouder in profit en non-profitorganisaties. Zij kenmerkt zich in haar werk als verbinder met een sterk analytisch vermogen.

Lizzy was ruim tien jaar CEO van trainingsinstituut SBI voor leiderschap en ondernemingsraden met conferentie-landgoed/hotels en tien jaar adviseur/ partner bij Twynstra Gudde consultants. Eerder was zij universitair docent aan de economische faculteit van de Vrije Universiteit waar zij haar promotie-onderzoek deed.    Lizzy is tegenwoordig naast commissaris/ toezichthouder tevens docent Governance bij o.a. NPO, Staatsbosbeheer en RCBM. Eerder ook bij  onder andere kenniscentrum MVO, Grant Thornton en ‘s Heerenloo.

Quirine is bedrijfseconoom, adviseur, bestuurder en toezichthouder (vanaf 2016 Commissaris bij L. Ten Cate). Na haar tijd bij KPMG Accountant en CGEY was zij een kleine 10 jaar CFO bij Plan Nederland. Daarnaast was zij commissaris en penningmeester bij de KNRB en lid van de financiële commissie bij NOC* NSF. Zij is bestuurder en toezichthouder op gebied van financiën, ESG´s en digitalisering bij met name NGO’s en organisaties op het snijvlak privaat-publiek. Sinds 1 juli is zij bestuurder bij Stichting RCBM. ´Vertrouwen in de samenleving vraagt sterk en professioneel toezicht´.